Gamle nyheder – forsinkelse af virkeligheden

Kvælstofnormer giver proteinproblemer!

Det er faktisk ret sjovt. Min gamle mor var en dedikeret samler af avisudklip om alt fra Otto Leisner til politik, naturkatastrofer og artikler om dette og hint.

Forleden dag, stødte jeg i hendes (fred være med hende, den dejlig mor) på et avisudklip fra en landbrugsavis’ “Høstredaktion”. Artiklen må af gode grunde være fra perioden 1997-1999, da jeg figurerer (i en noget slankere udgave) på et billede taget i en hvedemark fra min periode som kornhandler i grovvarebranchen og brødteksten var: “Kvælstofnormer giver proteinproblemer”

Det er jo ligesom blevet lidt “in” at tale om det nu (:-)).

Især fornylig, hvor kornbranchen i Danmark har spillet på banen at udenlandske købere kan kræve “Danish excludet” i kontrakter for køb af korn.

Så det er da sjovt (for mig i det mindste) at se “den gamle kornhandler her” være på banen med dette fremtidsorienterede budskab allerede sidst i 90’erne 🙂

Nuvel – måske er det egentlig ikke så sjovt, men allerede dengang var der logik og konsekvens af de restriktive kvælstofnormer og forudsigelsen (som fremgår af artiklen) om stigende problemer med både brødkorn og maltbyg kom kun alt for godt til at holde stik. Det var imidlertid ikke andet end logik og konsekvens for en kornhandler, som sad “med en finger i jorden” og skulle afsætte korn.

Vi (jeg) var måske lidt naiv dengang, da der var en tro på, at det var p.g.a kombinationen af stigende udbytter og lave kvælstofnormer (blev lavere siden), som bevirkede faldende protein. Vi så det nemlig også ske i Frankrig og Tyskland. Men de oppede sig og har haft højere N-normer + større avlsfremgang siden – kun os i DK stod tilbage med tab af udbytteudvikling og faldende protein.

15-16 års forsinkelse i erkendelse af virkeligheden er vel ikke noget at regne…….!

Please like & share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *