Farmer welfare is important too.

“Farmer welfare is important too” eller “Bondens velfærd er også vigtig”

Jeg var på en udendørs landbrugsmesse i Canada sidste år. Der kom nogle heftige byger, som drev folk i læ ind i mellem.

Det var faktisk ikke svært at finde ly – hvis ikke der var et telt i nærheden, kunne man uden at bukke sig, sagtens finde ly under en af de selvkørende sprøjter. Jo, der er ikke kun højt til loftet i Canada – der er også frihøjde på sprøjterne (se billede:-))

Imens vi ventede på at folk kom rundt på messen om morgenen, gav jeg mig til at bladre i de magasiner som blev delt rundt – heriblandt var ”Ontario Hog Farmer” juli/august 2014-nummeret.

En artikel med overskriften: ”Farmer welfare is important too” fangede mine øjne.

Mike Sheldon, formand for den engelske organisation ”Red Tractor Assurance” havde holdt indlæg på en konference i Winnipeg året før.

”Red Tractor Assurance” opsætter kort fortalt (du kan læse mere her http://www.redtractor.org.uk/home) anerkendte standarder i forskellige produktsektorer og på tværs af forsyningskæden.

Standarderne dækker fødevaresikkerhed, dyrevelfærd, miljøbeskyttelse, sporbarhed og er et krav for at levere til mange af de store forhandlere i Storbritannien.

Standarderne starter før gården med fx foder og læggekartofler og dækker hele forsyningskæden fra gårde, husdyr og produkter, transport, auktioner og samlecentraler til mad og kødbehandling. Sheldon har i øvrigt en masse interessante synspunkter omkring dette – men den tager vi en anden gang.

Mike Sheldon udtalte, at i en verden med fuld opmærksomhed på dyrs rettigheder og velfærd, er det en udfordring at skære gennem retorikken og afdække, hvad der så er godt for landmanden.

”En hensigtsmæssig måde at sikre både dyrenes og landmandens velfærd på, er som udgangspunkt at betale landmanden en fair pris for sine produkter”.

Se, now we are talking, så den lader vi lige stå lidt og gentager:

”En hensigtsmæssig måde at sikre både dyrenes og landmandens velfærd på, er som udgangspunkt at betale landmanden en fair pris for sine produkter”.

Det er vel meget aktuelt oven på dagens store nyhed – en (selv)tilfreds Henrik Sass Larsen kunne fortælle, at der er en ny finansieringsfond på vej til landbruget:

“Landbrugs- og fødevareerhvervet har stor betydning for dansk økonomi. Sunde landbrug skaber grundlag for modernisering og øgede investeringer i landbrugs- og fødevareerhvervet til gavn for vækst og arbejdspladser i hele Danmark.” “Det er lykkes at opnå enighed med landbruget og den finansielle sektor om en fælles indsats, der vil styrke udviklingen i landbruget, og som bygger oven på vores Vækstplan for fødevarer.

Den forhenværende brugsuddeler Dan Jørgensen supplerede prompt, at han var både glad og stolt (der er vist ved at gå politikerinflation i det udtryk) – og undlod ikke at minde om, at han ”netop har igangsat en række initiativer”, herunder ”Vækstplan for fødevarer” (som ingen aner hvad handler om og ingen har set nogen konsekvens af eller penge fra!!), samt have sat ekstra skub i investeringslysten med bl.a. 850 mio. kr. til nye bæredygtige stalde.

Ikke noget at sige til, at kritikken allerede hagler ned over Sass og Øko-Dan.

De fleste kommentarer går på, at det var bedre at lette landbrugets rammevilkår og lade bønderne tjene deres egne penge, frem for dette fordelingscirkus (sidstnævnte fra Øko-Dans side er jo helt tosset – det er penge han har opkrævet fra landbruget, som han nu fordeler rundt!)

L&F forholder sig pr. tradition nogenlunde positivt – denne gang nok på grund af elementet med konkurstruede landbrugsbedrifter – men i de sidste linjer af deres pressekommentar lyder det dog:

”Danske landmænd og fødevarevirksomheder kan kun være med på det globale marked, hvis vi får samme vilkår som vores konkurrenter. Det nytter ikke med danske særregler og ekstraomkostninger – vi skal have miljøregler og afgiftsniveau på niveau med vores nabolande” (Martin Merrild).

Ja, vi skal have noget ”Farmer welfare” skal vi – start med at betale landmanden en fair pris for produkterne og giv fornuftige rammevilkår – så behøves Dan & Co. i mindre grad at løbe rundt med nødhjælpstasken på den lange bane – og det bliver meget sjovere!

 

 

 

Please like & share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *